Wanneer iemand wordt verdacht van een strafbaar feit, kan de officier van justitie ervoor kiezen de zaak af te doen op een zogeheten OM-zitting. De verdachte kan bijstand van een advocaat bij een OM-zitting hebben.
Wat houdt nu een OM-zitting in en hoe kan iemand zich daarop het beste voorbereiden?
OM-zitting: zitting bij het Openbaar Ministerie
Een OM-zitting is een zitting bij het Openbaar Ministerie. De verdachte ontvangt een uitnodiging daarvoor als de officier van justitie voornemens is een strafbeschikking op te leggen. Een strafbeschikking kan door het Openbaar Ministerie worden opgelegd voor een aantal veel voorkomende (lichtere) strafbare feiten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een verdenking van een eenvoudige mishandeling, winkeldiefstal, bedreiging of rijden onder invloed.
Op de dag van een OM-zitting kan het zijn dat er eerst een gesprek plaatsvindt met een medewerker van de reclassering. Uit dat gesprek moet volgen of er wellicht problemen zijn op bepaalde gebieden, zoals op het gebied van huisvesting of op financieel gebied. Hierbij kan de reclassering wellicht helpen en de officier van justitie kan daar rekening mee houden.
Tijdens de OM-zitting voert de officier van justitie een gesprek met de verdachte van het strafbare feit. De officier bespreekt de inhoud van het dossier met de verdachte. De verdachte heeft ook gelegenheid om zijn of haar kant van het verhaal te vertellen. Ook is er aandacht voor de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Aan het eind van de zitting geeft de officier van justitie aan of er een strafbeschikking zal volgen. Er zijn verschillende straffen die een officier van justitie zelf op kan leggen, zoals een taakstraf, een geldboete en/of schadevergoeding, een ontzegging van de rijbevoegdheid of een gedragsaanwijzing. Een officier van justitie kan geen vrijheidsbenemende straf opleggen, zoals een gevangenisstraf.
Van belang is dat als de verdachte een strafbeschikking krijgt en deze accepteert, dit zal leiden tot een aantekening op het strafblad. Dit kan gevolgen hebben voor het al dan niet verkrijgen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).
Op het moment dat de verdachte de strafbeschikking niet accepteert, kan de officier besluiten de verdachte te dagvaarden. De zaak wordt dan op een nader moment behandeld door de politierechter.
bijstand van een advocaat voegt veel toe
De verdachte heeft het recht op bijstand van een advocaat bij een OM-zitting. De meerwaarde van een advocaat kan bijzonder groot zijn. De advocaat kan direct het dossier opvragen, zodat advocaat en verdachte weten wat er allemaal in het dossier zit. Als blijkt dat er stukken ontbreken in het dossier die voor de verdachte van belang zijn, kan de advocaat ervoor zorgen dat die stukken alsnog worden toegevoegd aan het dossier.
De advocaat kan vervolgens de zitting zo goed mogelijk met de verdachte voorbereiden. De verdachte weet dan wat er wel en niet van belang is om naar voren te brengen. Zo krijgt de officier van justitie een volledig en helder beeld van de zaak. Ook kan en zal de advocaat namens de verdachte het woord voeren en trachten te komen tot een voor de verdachte zo goed mogelijke uitkomst. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er geen oplegging van een straf of maatregel volgt, bijvoorbeeld vanwege een sepot. Een sepot kan volgen omdat er bijvoorbeeld onvoldoende bewijs is of omdat er sprake is van gewijzigde omstandigheden.
Indien er geen grond is voor een sepot, kan de advocaat proberen de officier van justitie ervan te overtuigen een zo laag mogelijke straf of maatregel op te leggen. Ook kan de advocaat adviseren over het al dan niet aanvaarden van de strafbeschikking. Soms is het beter de zaak toch aan een rechter voor te leggen. De rechter kan immers alsnog komen tot vrijspraak of een lagere straf.
Als u een uitnodiging heeft ontvangen voor een OM-zitting is het derhalve van belang dat u zich laat adviseren en laat bijstaan door een strafrechtadvocaat. Bijstand van een advocaat bij een OM-zitting heeft meerwaarde en meestal zijn de kosten beperkt. Indien u hier verdere vragen over heeft, neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons kantoor en vraag naar een van onze ervaren strafrechtadvocaten. U kunt te allen tijde terecht voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek.