In 't Veen Advocaten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen

Alphen a/d Rijn
0172 - 47 56 77

Waddinxveen
0182- 61 36 22

Rechtsgebieden

Mediation

Mediation

U gaat uit elkaar, hoe voorkomt u een vechtscheiding? Mediation is een veel gehoorde term in de echtscheidingspraktijk en bij de rechtbanken in familierechtelijke kwesties. In een mediationtraject worden echtgenoten of partners begeleid door een advocaat-scheidingsmediator, met als doel tot oplossingen en afspraken te komen bij de afwikkeling van een echtscheiding of verbreking samenleving.

De gemaakte afspraken worden door de advocaat-scheidingsmediator vastgelegd in een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Als dat gelukt is, kan worden voorkomen dat een langdurige en kostbare procedure bij de rechtbank moet worden gevoerd en kan de echtscheiding of verbreking samenleving schriftelijk worden afgedaan. Echtgenoten of geregistreerd partners hoeven dus niet zelf bij de rechtbank te verschijnen, omdat via de advocaat de echtscheiding bij de rechtbank schriftelijk zal worden ingediend.

Er komt veel kijken bij een scheiding of verbreking van de relatie zodat het van wezenlijk belang is dat u daarbij goed wordt begeleid door een advocaat-scheidingsbemiddelaar. Veel gestelde vragen zijn dan:

  • mijn partner wil scheiden, wat nu?
  • wat gebeurt er met de financiën na het vertrek van mijn partner?
  • moet ik partneralimentatie aan mijn ex- echtgenoot of echtgenote betalen, en zo ja, hoeveel en hoelang?
  • hoe berekenen we de kosten van de kinderen en de te betalen kinderalimentatie?
  • wat is de verhouding tussen behoefte en draagkracht bij alimentatie?
  • hoe regelen wij de studiekosten voor de kinderen en hoe leggen wij de afspraken over de kinderen vast in een ouderschapsplan?
  • kunnen wij ook op gemeenschappelijk verzoek scheiden?
  • hoe kunnen wij de communicatie na de echtscheiding verbeteren?
  • hoe komen wij tot een goede zorg- en contactregeling c.q. omgangsregeling voor de kinderen?

Een beslissing van de rechtbank in een echtscheidingsprocedure leidt in veel gevallen tot verliezers; meestal zijn beide partijen niet geheel tevreden over de uitspraak en gaat een van beiden in hoger beroep. Door middel van mediation wordt getracht in gezamenlijk overleg, door middel van mediationgesprekken, tot een oplossing te komen, waarbij beide partijen deskundig geadviseerd zijn en waarin zij zich kunnen vinden.

Een mediationtraject –mits goed begeleid- hoeft niet lang te duren of kostbaar te zijn. Met name indien kinderen in spel zijn, is het van wezenlijk belang dat ex-echtgenoten of ex-partners, ook na de scheiding,  met elkaar kunnen blijven communiceren. Communicatie tussen ouders is van wezenlijk belang voor het welzijn van de kinderen en de acceptatie van de echtscheiding van hun ouders. De omvorming van de partnerrelatie naar de ouderrelatie is een belangrijk onderdeel van het mediationtraject. Ook als er geen kinderen zijn, is het belangrijk dat bijvoorbeeld financiële zaken afdoende en naar tevredenheid van beide partijen worden geregeld, zodat partijen zich weer kunnen richten op de toekomst en vrede kunnen hebben met de overeenkomst die zij middels mediation met elkaar hebben gesloten.

De mediators van In ’t Veen Advocaten zijn aangesloten bij de Vereniging van Familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) en hebben daartoe een jarenlange opleiding gevolgd. Zij zijn dus advocaat, maar ook gespecialiseerd in het via mediation begeleiden van kwesties in het personen- en familierecht. Zij kunnen u adviseren op het gebied van partneralimentatie, kinderalimentatie, verdeling en verrekening, uitleg van huwelijkse voorwaarden, juridische gevolgen van de verdeling van de wettelijke gemeenschap van goederen en alimentatieberekening. Daarnaast zijn zij opgeleid in de begeleiding en omvorming van echtgenoten c.q. partners naar ex-partners en hebben inzicht in het omgaan met de emoties bij een echtscheiding of verbreking van een relatie horen.

Onze mediators zijn geregistreerd bij het Juridisch Loket en Raad voor Rechtsbijstand, waardoor u kunt worden doorverwezen voor een mediationtraject. Voorts is één van onze mediators, mr. R. van Venetiën, geregistreerd bij de rechtbanken en het kwaliteitregister Mediatorsfederatie Nederland (voorheen NMI Mediators).

ADVOCATEN IN DIT RECHTSGEBIED

Op de inhoud van deze pagina en op het gebruik van deze website zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Inloopspreekuren

Elke donderdag houden wij een inloopspreekuur. Eén van onze advocaten geeft u tijdens dit spreekuur kosteloos juridisch advies.

Inloopspreekuur Alphen aan den Rijn
Elke donderdag van 17:30 tot 18:30
Meer informatie >

Inloopspreekuur Waddinxveen
Elke donderdag van 17:30 tot 18:30
Meer informatie >

Ondernemersspreekuur
Elke donderdag van 16:30 tot 17:30
Meer informatie >

Vacatures

Recente publicaties

Zoeken

Maak direct een afspraak