Mr. R. (Richard) van Venetiën (1973) studeerde in 1997 privaat-, staats- en bestuursrechtelijk af aan de Universiteit van Utrecht. Hij werd in 1998 beëdigd als advocaat en werkt sinds 2001 bij In ’t Veen Advocaten. Sinds 2007 maakt hij deel uit van de Maatschap In ’t Veen Advocaten.

Van Venetiën hield zich in het verleden voornamelijk bezig met de algemene praktijk. Het zwaartepunt van zijn praktijk lag bij het schuldsanerings- (WSNP) en faillissementsrecht. Dit zwaartepunt is inmiddels verschoven naar het personen- en familierecht, al oefent hij nog steeds het schuldsanerings- (WSNP)/faillissemenstrecht uit. Daarnaast treedt hij nog op voor particulieren en bedrijven voor wat betreft het verbintenissen– en ondernemingsrecht.

Van Venetiën is lid van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators, de vFAS. Daarnaast is hij MfN-register mediator waardoor hij mediations verricht in opdracht van zowel particulieren als de rechtbank, voornamelijk op het gebied van het personen- en familierecht.

Als lid van de vFAS heeft hij een zeer uitgebreide kennis van het familierecht. Meer in het bijzonder houdt hij zich bezig met complexe echtscheidingsprocedure waarvan bijvoorbeeld grote financiële belangen en/of ondernemingen deel uitmaken.

Tenslotte werkte Van Venetiën als vrijwilliger bij de Rechtswinkel Alphen aan den Rijn e.o. Hier voorzag hij mensen van juridisch advies.

Van Venetiën heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten het rechtsgebied personen- en familierecht geregistreerd, specifiek op de gebieden echtscheidingen, alimentatiezaken, omgangsregelingen, ouderschap en erkenning en mediation. Deze registratie verplicht Van Venetiën elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op het geregistreerde rechtsgebied.