Dat het coronavirus nog even in ons land zal blijven, is een feit. De samenleving is daar steeds meer op ingesteld. Langzaamaan wordt het ‘gewone’ leven echter ook steeds meer opgepakt. Dit brengt tevens met zich dat (echt)paren de beslissing kunnen nemen uit elkaar te gaan. Hoe zit het met mediation in tijden van het coronavirus?
Indien je in onderling overleg afspraken wilt maken over de gevolgen van de echtscheiding of de (financiële) afwikkeling van de relatie en, als er kinderen zijn, over de kinderen, is mediation een goede optie. Maar hoe gaat dat in deze tijd in zijn werk?
mediation
Allereerst de vraag waarom men voor mediation zou kiezen. Tijdens mediation is er aandacht voor u beiden; voor uw beider belangen en voor uw beider onderliggende zorgen en gevoelens. Tijdens de mediation is er ruimte voor het uiten van wensen en onderliggende belangen. Daardoor kunt u zo optimaal mogelijke oplossingen of afspraken voor u beiden bereiken.
Door ruimte te geven en inzicht te krijgen in elkaars (onderliggende) belangen en behoeften, kan er meer inzicht komen over en weer. De beslissingen die u vervolgens maakt – onder begeleiding van de mediator – worden zo door u beiden gedragen. Hierdoor zijn deze afspraken zoveel als mogelijk toekomstbestendig. Mediation kan een weg naar de rechtbank voorkomen. Veelal heeft dit tot gevolg dat mediaton goedkoper en minder belastend is dan het voeren van een juridische procedure.
mediation in tijden van het coronavirus
Vóór Covid-19 werden mediationgesprekken eigenlijk altijd op kantoor gevoerd. In de afgelopen maanden hebben de mediationgesprekken plaatsgevonden via Skype of Zoom. Deze vorm van mediation blijkt ook zeer effectief. De mediationgesprekken kunnen vaak goed worden ingepland op werkdagen, omdat men veelal ook thuis werkt. Daarnaast zijn alle stukken in huis aanwezig die er nodig zijn voor het gesprek. Dit maakt dat deze tijdens het gesprek kunnen worden opgezocht en er direct kan worden geverifieerd of alle stukken aanwezig zijn.
Daarnaast blijkt er ook voldoende ruimte te zijn om in de gesprekken dieper in te gaan op de van belang zijnde wensen en kunnen onderliggende belangen worden blootgelegd tijdens de mediation, waarna u beiden in onderling overleg tot goede afspraken kunt komen over de eventuele kinderen en over de verdere financiële afwikkeling van de beëindiging van de relatie.
Er zijn derhalve voldoende én goede mogelijkheden om via een traject van mediation met elkaar in gesprek te gaan over de beëindiging van uw relatie. Indien u hier verdere vragen over heeft, neem dan gerust vrijblijvend contact op met ons kantoor en vraag naar een van onze mediators. U kunt te allen tijden terecht voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een – op dit moment – telefonisch kennismakingsgesprek.