In 't Veen Advocaten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen

Alphen a/d Rijn
0172 - 47 56 77

Waddinxveen
0182- 61 36 22

Alimentatie in tijden van de coronacrisis

Sinds een paar weken is het coronavirus (COVID-19) in ons land. Straten zijn leeg, scholen zijn dicht en voor velen is er een zeer onzekere periode aangebroken op het gebied van werk en inkomen. Hoe kan men nu het beste omgaan met bestaande afspraken over alimentatie; de een kan hieraan wellicht moeilijk voldoen, maar de ander rekent erop en komt in de knel als de alimentatie niet binnenkomt. Hoe verhouden alimentatie en coronacrisis zich tot elkaar?

De hoofdregel is dat men een alimentatieverplichting uit een beschikking van de rechtbank of een overeenkomst moet nakomen. Door een wijziging van omstandigheden kan het zijn dat het vastgestelde bedrag niet meer aan de wettelijke maatstaven voldoet. Dat kan reden zijn om de afspraken te wijzigen. Een wijziging van omstandigheden kan zijn een vermindering van het inkomen. Daarvan kan sprake zijn bij het wegvallen van werk of omzet door de coronacrisis.

vermindering van inkomen door de coronacrisis

Indien de situatie zich voordoet dat er bij de alimentatieplichtige dan wel de alimentatiegerechtigde een vermindering is van inkomen door de coronacrisis, is en blijft het primaire advies te trachten in onderling overleg te komen tot afspraken. Wellicht zijn afspraken mogelijk, bijvoorbeeld dat men tijdelijk iets minder of geen alimentatie betaalt. Eventueel kan men afspreken dat de vastgestelde bedragen op een later moment – na de crisis – met terugwerkende kracht alsnog worden voldaan. Van belang in dit overleg is dat beide partijen de gelegenheid krijgen om hun zorgen te uiten om zo wederzijds begrip te creëren, waardoor er ruimte kan komen om tot overeenstemming te komen over tijdelijke afspraken. Het advies is om deze afspraken wel schriftelijk vast te (laten) leggen. Indien gewenst kan één van de familierechtadvocaten of mediators van In ’t Veen Advocaten u bijstaan en begeleiden in het overleg en bij het vastleggen van de afspraken.

Indien overleg niet tot resultaat leidt, kunnen er verdere juridische stappen worden ondernomen. In dat geval kunnen de familierechtadvocaten van In ’t Veen Advocaten u verder adviseren en begeleiden. Zo kan er bijvoorbeeld bezien worden of de advocaat wel de nodige veranderingen teweeg kan brengen. Indien dat zo is, kan de advocaat deze vastleggen in een (tijdelijke) overeenkomst. Ook kan het zijn dat er gronden zijn een juridische procedure te starten. Dat laatste kan ook nodig zijn indien er spoed bij de wijziging van de alimentatieverplichting komt kijken.

meer informatie?

Heeft u verdere vragen, neem dan gerust vrijblijvend contact op ons kantoor en vraag naar een van onze familierechtadvocaten. U kunt altijd terecht voor meer informatie en het maken van een afspraak voor een – op dit moment – telefonisch kennismakingsgesprek.

Op de inhoud van deze pagina en op het gebruik van deze website zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Bijstand van een advocaat bij een OM-zitting

Geplaatst op: 16 april 2021

Mediation in tijden van het coronavirus

Geplaatst op: 8 juni 2020

Alimentatie in tijden van de coronacrisis

Geplaatst op: 3 april 2020

Nieuwe wetgeving partneralimentatie – van twaalf naar vijf jaar

Geplaatst op: 28 mei 2019

Voornaam wijzigen – voornaamswijziging

Geplaatst op: 15 februari 2018

Inloopspreekuren

Elke donderdag houden wij een inloopspreekuur. Eén van onze advocaten geeft u tijdens dit spreekuur kosteloos juridisch advies.

Inloopspreekuur Alphen aan den Rijn
Elke donderdag van 17:30 tot 18:30
Meer informatie >

Inloopspreekuur Waddinxveen
Elke donderdag van 17:30 tot 18:30
Meer informatie >

Ondernemersspreekuur
Elke donderdag van 16:30 tot 17:30
Meer informatie >

Zoeken

Maak direct een afspraak