Vervaltermijnen in het arbeidsrecht: binnen welke termijn moet je een verzoek indienen bij de kantonrechter?
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, zijn er voor zowel de werkgever als de werknemer verschillende juridische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Een daarvan is het tijdig in actie komen wanneer men rechten wil afdwingen, bijvoorbeeld indien de werkgever de transitievergoeding niet heeft betaald, de opzegtermijn niet in acht heeft genomen of indien de werknemer het onterecht gegeven ontslag wenst te vernietigen. Artikel 7:686a BW regelt de vervaltermijnen in het arbeidsrecht die in zulke gevallen van toepassing zijn. Wat houden deze vervaltermijnen in?
wat is een vervaltermijn?
Een vervaltermijn is een periode waarbinnen men juridische actie moet ondernemen. Onderneemt men binnen deze termijn geen actie, dan vervalt het recht om dit alsnog te doen. Dit is anders dan een verjaringstermijn. Een vervaltermijn is strikt en laat geen ruimte voor uitzondering, waar een verjaringstermijn kan worden gestuit (en aldus verlengd).
de transitievergoeding: vervaltermijn van drie maanden
De transitievergoeding is een vergoeding waarop een werknemer aanspraak kan maken wanneer zijn of haar arbeidsovereenkomst wordt beëindigd op initiatief van de werkgever. Indien de werkgever de transitievergoeding niet uit zichzelf aan de werknemer betaalt, moet een werknemer binnen drie maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst actie ondernemen om nog aanspraak te kunnen maken op deze transitievergoeding. Dit is een harde vervaltermijn. Wanneer een werknemer niet tijdig actie onderneemt, vervalt het recht om de transitievergoeding via de rechter op te eisen.
vernietiging van ontslag: vervaltermijn van twee maanden
Een andere belangrijke situatie waarin een vervaltermijn geldt, is wanneer een werknemer zijn ontslag wil aanvechten. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld een onterecht ontslag op staande voet of bij een onterechte opzegging van de arbeidsovereenkomst.
Voor een vordering tot vernietiging van het ontslag geldt een vervaltermijn van twee maanden. Dit betekent dat de werknemer binnen deze termijn naar de rechter moet stappen om de vernietiging van het ontslag te verzoeken. Doet de werknemer dit niet op tijd, dan vervalt het recht om het ontslag aan te vechten en wordt het ontslag definitief.
In het geval de werkgever niet de juiste opzegtermijn in acht heeft genomen, geldt ook een vervaltermijn van twee maanden om de rechter te verzoeken een vergoeding toe te kennen vanwege het niet in acht nemen van de (correcte) opzegtermijn.
wat te doen als een termijn dreigt te verstrijken?
Het is van groot belang om tijdig actie te ondernemen als je als werknemer aanspraak wilt maken op een transitievergoeding of het ontslag wilt aanvechten. De vervaltermijnen zijn strikt zijn en er zijn geen uitzonderingen. Indien je te laat bent, verlies je je rechten.
Heeft u een geschil met uw werkgever over het betalen van de transitievergoeding of bent u ten onrechte ontslagen, kom dan tijdig in actie. U kunt vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten.