De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel gezinnen betekent dat een reis naar een warm land. Indien u op reis met uw minderjarig kind wenst te gaan, bijvoorbeeld op vakantie naar het buitenland, heeft u de toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig. Hoe werkt dat nou precies?
Indien u met uw minderjarige kind op reis gaat naar het buitenland, zal men bij de grenscontrole nagaan of u voor deze reis toestemming hebt verkregen van de andere gezaghebbende ouder. Deze toestemming geeft men via het daartoe bestemde toestemmingsformulier dat u kunt vinden op de website van de Rijksoverheid. Beide gezaghebbende ouders dienen dit formulier in te vullen en te ondertekenen. Bij het formulier dient ook een kopie van het paspoort of identiteitskaart van de andere gezaghebbende ouder te zijn gevoegd en een document waaruit de gezagssituatie over het kind blijkt.
Het komt regelmatig voor dat de andere gezaghebbende ouder weigert de benodigde toestemming voor de reis met het kind naar het buitenland te verlenen. Bijvoorbeeld omdat de verstandhouding tussen de ouders moeizaam is. Indien u niet over de benodigde toestemming beschikt, is de kans groot dat u en uw kind het land niet mogen verlaten en de reis niet doorgaat. Reizen met een minderjarig kind zonder de benodigde toestemming is risicovol en kan worden gezien als internationale kinderontvoering.
Indien de andere gezaghebbende ouder niet bereid is u de benodigde toestemming te verlenen, kunt u zich tot een familierechtadvocaat wenden. Op grond van artikel 1:253a lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kan de advocaat dan namens u aan de rechtbank verzoeken de toestemming van de andere gezaghebbende ouder te vervangen. Het verzoek tot vervangende toestemming wordt doorgaans binnen zes weken op zitting behandeld. Bij de beoordeling van het verzoek staat het belang van het kind altijd voorop.
De rechtbank zal het verzoek in de meeste gevallen toewijzen. Slechts in uitzonderingsgevallen wijst de rechtbank een dergelijk verzoek af. De rechtbank kan het verzoek bijvoorbeeld afwijzen als er voor de vakantiebestemming een negatief reisadvies is afgegeven of als de vakantie buiten de schoolvakanties van het kind is gepland.
Vakantie is een tijd om te ontspannen en op te laden. Het is daarom raadzaam om de vakantieplannen vroegtijdig met de andere gezaghebbende ouder te bespreken. Mocht de andere gezaghebbende ouder dan niet bereid zijn u de benodigde toestemming voor de reis naar het buitenland te verlenen, heeft u nog voldoende tijd om zich tot een advocaat te wenden. De advocaat kan de rechtbank dan namens u verzoeken om vervangende toestemming. Voor meer informatie of juridische bijstand kunt u terecht bij een van onze familierechtadvocaten.
Op de inhoud van deze pagina en op het gebruik van deze website zijn algemene voorwaarden van toepassing.
Elke donderdag houden wij een inloopspreekuur. Eén van onze advocaten geeft u tijdens dit spreekuur kosteloos juridisch advies.
Inloopspreekuur Alphen aan den Rijn
Elke donderdag van 17:30 tot 18:30
Meer informatie >
Inloopspreekuur Waddinxveen
Elke donderdag van 17:30 tot 18:30
Meer informatie >
Ondernemersspreekuur
Elke donderdag van 16:30 tot 17:30
Meer informatie >
Baronie 38
2404 XG Alphen aan den Rijn
Postbus 335
2400 AH Alphen aan den Rijn
t. 0172 – 47 56 77
e. info@intveenadvocaten.nl
KvK-nummer: 27335977
Coenecoop 4 H1
2741 PG Waddinxveen
Postbus 335
2400 AH Alphen aan den Rijn
t. 0182 – 61 36 22
e. info@intveenadvocaten.nl
KvK-nummer: 27335977
Pastoor Daalmansplantsoen 43
2771 SH Boskoop
Postbus 335
2400 AH Alphen aan den Rijn
t. 0172 – 21 55 00
e. info@intveenadvocaten.nl
KvK-nummer: 27335977