Een nieuwe relatie aangaan is spannend en leuk. Helaas eindigt het regelmatig in een tranendal. Wanneer eeuwige trouw wordt beloofd, denkt men niet aan de statistieken. Er is namelijk een reële kans dat het huwelijk eindigt in een echtscheiding. Dan kan woningnood nog voor extra problemen zorgen. Dat maakt scheiden lastiger in tijden van woningnood.
Door de financiële crisis viel de woningbouw in 2009 compleet stil. Voor de crisis werden er gemiddeld 88.000 woningen per jaar gebouwd en op het hoogtepunt van de crisis was dit slechts de helft. Dit tekort kan niet snel worden ingehaald. Bij elkaar heeft Nederland een tekort van 300.000 woningen. De urgentie is des te groter omdat de Nederlandse bevolking alleen maar groeit – evenals het aantal echtscheidingen.
echtscheiding en de nieuwe woning
Bij een echtscheiding komt er veel op je af. Zijn er kinderen in het spel dan moet er een ouderschapsplan komen met een berekening voor de kinderalimentatie. Meestal moeten de gemeenschappelijke spullen worden verdeeld en het gemeenschappelijk huis worden verkocht. Dit laatste punt zorgt op dit moment voor een serieus probleem. Als gevolg van de grote woningnood blijkt dat in 90% van de gevallen stellen langer bij elkaar (moeten) blijven dan zij willen. Vanwege de hoge huizenprijzen, het overbieden en het gebrek aan woningen lukt het vaak niet om een passende woning te bemachtigen. In sommige gevallen duurt het wel twee jaar voordat iemand een andere betaalbare woning vindt.
Dit creëert een moeilijke situatie want het is belangrijk om fysiek afstand van elkaar te nemen om de scheiding te verwerken. Zijn er kinderen in het spel, dan ervaren zij vaak spanning van het ongelukkige samenzijn van hun ouders. In een derde van de gevallen leidt dit tot problemen. Soms duurt het meer dan twee jaar voordat partijen los van elkaar kunnen wonen. Er zijn zelfs voorbeelden bekend dat het wel tot vijf jaar heeft geduurd voordat iemand een nieuwe woning kreeg.
Wanneer samenwonen geen mogelijkheid meer is, blijft vaak één van de ouders in de gemeenschappelijke huur- of koopwoning wonen en moet de ander op zoek naar een nieuwe woning. Woonruimte vinden in Nederland is een probleem op zich, maar een woning vinden in de buurt van de kinderen is vaak nog moeilijker. In deze bijdrage wordt ingegaan op de mogelijkheden die er zijn wanneer iemand ingeval van een echtscheiding (dringend) op zoek moet gaan naar een nieuwe woning.
familie of vrienden
Het komt vaak voor dat iemand aan het begin van een scheiding tijdelijk terecht kan bij familie of vrienden. In het pre-corona tijdperk was dit geen probleem. Met het huidige ‘social distancing’-beleid in Nederland brengt dit de nodige gezondheidsgevaren en problemen mee. Daarnaast is er sprake van een zwervend bestaan. Wanneer er kinderen in het spel zijn, vormt dit geen stabiele woonomgeving. Bovendien kan het goed zijn dat de kinderen geen eigen kamer zullen hebben. Een verblijf bij familie of vrienden kan er dan ook voor zorgen dat de rechter oordeelt dat (tijdelijk) verblijf van de kinderen bij de verhuisde ouder niet in het belang van de kinderen is.
Woonruimte vinden in Nederland is een probleem op zich, maar een woning vinden in de buurt van de kinderen is vaak nog moeilijker.
recreatiewoning
Een andere mogelijkheid is het (tijdelijk) betrekken van een recreatiewoning. Helaas is permanente bewoning van een recreatiewoning sinds 2004 verboden. Op dit moment is er een voorstel om de mogelijkheden uit te breiden voor permanente bewoning van mensen die op dit moment in een recreatiewoning wonen. Het doel van dit voorstel is onder meer om mensen die na een echtscheiding geen permanente woning hebben weten te bemachtigen, toch een stabiel onderkomen te geven.
flexwoningen
Daarnaast bespreekt men in de politiek momenteel de mogelijkheid meer flexwoningen uit te rollen. Dit zijn woningen die uit een fabriek komen rollen en meteen worden geplaatst. Het zijn woningen specifiek voor statushouders, starters, maar ook voor mensen die na een echtscheiding geen woning weten te krijgen. Deze woningen kunnen daarom bijdragen aan een oplossing. Echter, op dit moment zijn deze flexwoningen nog niet beschikbaar.
urgentieverklaring woningcorporaties
Vroeger was het mogelijk dat woningcorporaties mensen na een echtscheiding voorrang gaven op andere woningzoekenden (urgentieverklaring). In principe komt iemand na een echtscheiding niet meer in aanmerking voor een urgentieverklaring. Alleen wanneer iemand kan aantonen dat alles is gedaan om in de woning te blijven, is het in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk dat een woningcorporatie een urgentieverklaring afgeeft. Vrijwel in alle gevallen is een urgentieverklaring dus niet de oplossing.
Parentshouses Nederland
Sinds een aantal jaar is er een nieuw initiatief in Nederland: Parentshouses Nederland. Dit is een organisatie die zich inzet voor het vinden van tijdelijke woonruimte in de buurt van de woning waar de kinderen wonen. Parentshouses Nederland biedt voor maximaal één jaar geschikte woonruimte aan. In dit jaar heeft iedereen rustig de tijd om te wennen aan de gevolgen van de echtscheiding en is het niet per direct noodzakelijk om nieuwe woonruimte te vinden. Er zijn Parentshouses te vinden op verschillende locaties in Nederland, zoals in Amsterdam, Amersfoort, Zutphen, Deventer en Raalte.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, neem gerust contact op met een van onze echtscheidingsspecialisten.